diumenge, 16 de gener del 2011

Agenda gegantera del 8 al 16 de gener de 2011

DISSABTE 8, St Apol•linar
•    ARGENTONA (Maresme).- Festa Major Sant Julià
Anada a Ofici i Passejada de Gegants
10,30h.- Davant de l’Ajuntament, concentració per anar a Oficia amb les autoritats i els gegants.
11,00h.- Ofici en honor a Sant Julià i en acabar passejada dels gegants des de l’església de Sant Julià fins a la Plaça Nova.
•    BARCELONA (Barcelonès)
IV Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga
18,99h.- Plantada de gegants a la Plaça del Pi, on s’iniciarà la passejada de gegants, que Enguany anirà des de la Basílica de Santa Maria del Pi, fins a la Basílica de Santa Maria del Mar, on entraran els gegants per a fer l’Ofrena i interpretar els balls dels gegants de Santa Maria del Mar, dels gegants del Pi i el “Ball a Quatre”.
•    RENAIX (Wallonie). Fète des Fous
18H : fêtes des fous avec les géants : Staf le tisserand, Manse la fileuse, Angeliki la couturière, Ephrem Delmotte et Max le fou de Renaix.
DISSABTE 9, St.Eulogi de Córdova
•    ARGENTONA (Maresme).- Festa Major Sant Julià
Trobada de Gegants i Capgrossos
09,00h.- Plantada de gegants, a la Plaça dels Geganters
11,00h.- Passejada de gegants
12,00h.- Entrada a plaça i balls de gegants, a la Plaça Nova.
Colles participants: 4.- Cervelló, Palau-Solità i Plegamans, Sant Feliu de Llobregat, i els amfitrions d’Argentona
•    Moja - OLERDOLA (Alt Penedès)
Festa Major d'hivern Sant Macari
A les 11, sortirà la Cercavila de Cultura Popular, amb la participació dels gegants, gegantons i capgrossos de Moja des de la plaça de l’Església.
A dos quarts d’una el repic de campanes i a la una la missa en honor a Sant Macari. Incloent l’ofrena i el cant dels goigs. En acabar, a la plaça de l’Església, es faran els tres balls típics de Festa Major.
 
EXPOSICIONS
•    BARCELONA-Barri de Sant Antoni (Barcelonès).- Festa Major
Exposició de Gegants fins el 23 de gener
Els gegants del barri de Sant Antoni i els de les Colònies Jordi Turull de Barcelona, restaran exposats al vestíbul de l’Escola Pia del Barri de Sant Antoni, durant les festes del barri (14 al 23 de gener), perquè qui vulgui els pugui visitar.
Dijous 13, St.Hilari de Poitiers , bisbe i doctor de l'Església
•    PALMA DE MALLORCA (Illes Balears)
EL DRAC DE NA COCA ES CONVERTEIX EN LA PRIMERA BÈSTIA DE FOC DE L’AJUNTAMENT DE PALMA
La raó de construir aquesta bèstia de foc és la de dotar a Palma d’un imaginari lligat amb la tradició popular, que es sumi als elements dels quals disposem actualment com els gegants i els capgrossos.
Avui el tinent de batlessa i regidor de l’àrea de benestar social, treball, participació i cultura, Eberhard Grosske, ha presentat la primera bèstia de foc de l’Ajuntament de Palma, el Drac de na Coca. A l’acte l’han acompanyat, l’autor del drac Marià Portas Palou "Kake" i el director general de participació, Joan Font.
El Drac de Na Coca estarà present a la desfilada del pregó del proper dissabte, però la primera vegada que participarà del foc serà el dissabte 22 dins l’espectacle de l’aTIÀr FOC, on anirà acompanyada d’un seguit de bèsties de foc d’altres pobles. També estarà present a la diada infantil (sense foc) per a que els nins la puguin conèixer.
Aquesta bèstia, sorgeix d’una de les llegendes més èpiques de la ciutat de Palma, segons la qual un drac vivia i es passejava pel clavegueram de la ciutat. En l’actualitat, el Drac de Na Coca serà passejat pels geganters de l’Ajuntament de Palma, i té un pes de 50 kilos, 1,80 metres d’alçada i 1,83 metres d’amplada. Segons ha explicat l’autor del drac Marià Portas, el material emprat ha estat fibra de vidre, que a permès fer una bèstia espectacular amb un pes relativament lleuger. La seva construcció ha suposat un mes i mig de feina. La nova bèstia té 7 punts de foc, que s’instal•len a través d’unes varetes enroscables, aspecte novedós i que permet que, quan no participi a una festa de foc, els punts de foc quedin totalment dissimulats.  
Tant la creació d’aquesta nova bèstia de foc, com la celebració de l’aTIÀr FOC, té, entre d’altres objectius, la finalitat de fomentar la formació de colles de dimonis a Palma (que actualment compta amb 3) i també a altres pobles de Mallorca i de les Illes. Cal recordar que l’aTIÀr FOC és l’espectacle de dimonis més gran de les nostres illes.
LLEGENDA
Entre moltes més llegendes, una de les més èpiques és la del “Es Drac de na Coca”. Allà per l’any 1776, es va començar a murmurar a Palma que per la part de La Portella, sortia els vespres un gran drac. Veïnats de la Catedral asseguraven que setien estranys i inquietants renous durant la nit. Llavors, es va començar a dir que hi havia nins que havies estat devorats per una terrible bèstia. Finalment, al diabòlic dragó l’havien vist al carrer de Can Clapers. Una nit el noble cavaller Bartomeu Coc quan es dirigia a casa de la seva promesa pel carrer de la Portella, va sentir un renou estrany. A través de la dèbil claror que emetia un fanal del carrer va intuir la figura del temut rèptil que estava disposat a envestir-lo. El noble Coc desembeinant l’espada i amb un cop sec donà mot a la bèstia. El dragó que havia amargat la vida al veïnatge  resultà ser un cocodril que, no se sabé com havia arribat a l’illa i es va criar a les clavegueres de Palma. El rèptil fou dissecat i avui es conserva en el museu diocesà.
DIVENDRES 14, St.Fèlix de Nola
•    OLIVA (Valencia)
Porrat de Sant Antoni
18 Obertura del Porrat i Mercat Medieval.
Cercavila de matí: Músics, Malabarista, Capgrossos, Equilibristes, Demostració de tallers, Atraccions infantils i Espectacle de circ: Odín, Cercavila Musical amb capgrossos
•    PERELLÓ, El (Baix Ebre)
Festa Major
A les 15:30 hores Passacarrers amb els cap-grossos elaborats per l’alumnat de l’Escola Jaume II, acompanyat per la Xim Xim Mig Grau.
A les 18:00 hores Cercavila amb els gegants, cap-grossos i la cuca del Perelló, acompanyada per la Xim Xim Mig Grau. Al finalitzar, berenar per a tothom amb pastissets del Perelló als porxos de l’Ajuntament.
•    SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià)
Festes de Sant Antoni
A les 19,30 h.- Es portarà en processó la imatge de Sant Antoni des de l´Església Parroquial a la seu dels Majorals Sr. Manel Reverté Forné i Sra. Fina Ferré Ferré, avinguda Catalunya, 15, acompanyada per la dolçaina, els gegants de la vila i la Banda i Majorettes dels Alfacs.
•    VILA-SECA (Tarragonès)
Festa Major d’hivern Sant Antoni
19.45H. Al Castell de Vila-seca Concentració del Seguici Tradicional Amb el Ball de Diables de Vila-seca, els Trabucaires del Comú, els Capgrossos de Vila-seca, els Gegants i Grallers de Vilaseca, el Ball del Patufet, el Ball de Bastons, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims i la Cobla de Ministrers del Comú.
20.00H. Des del Castell de Vila-seca Cercavila del Seguici Tradicional Itinerari: C. de Comte Sicart, c. Major, pl. de l’Església, c. de Sant Antoni, c. de Joan Salvadó i Voltas, av. de la Verge de Montserrat, c. de la Riera, av. de la Generalitat, c. de Salvador Espriu i pl. de Frederic Mompou
DISSABTE 15, sants Pau l'Ermità, Maur abat, Sant Mauri, Amaro el Pelegrí, Macari el Gran, Habacuc i Miquees profetes, Joan Calabita,Remigi de Reims,  Tarsícia de Rodès, vídua; Nikolaus Gross, Efisi de Sardenya; beat Pere de Castellnou
•    ALGAIDA (Mallorca)
Sant Honorat
a la tarda comença la revetlla de Sant Honorat, amb una cercavila a càrrec de la Banda de Música d'Algaida i els capgrossos. A la nit s'encenen fogueres a la plaça amb 'torrada' i vi per a tothom, música de 'xeremiers' i correfoc.
•    BARCELONA-Barri de Sant Antoni (Barcelonès).- Festa Major
11:30 Cercavila d’inici i benvinguda a la Festa Major
Amb la participació del grup Pep Callau i els Pepsicolen, la comparsa de l’Escola Ferran Sunyer, els Capgrossos de l’AV de Sant Antoni —el Joan Isard, el Sanpietro i el Planella—, la Porca de Sant Antoni, el Nan Cucut i el gegantó Pipo de la Plaça Nova amb els grallers La Pessigolla, els gegants de Sant Andreu —l’Andreu i la Colometa i els coloms—, l’Avi d’Orient i l’Àvia d’Orfila i el Galtetes, amb els seus músics, els Tabalers de Sant Antoni Toca’l 2, l’Escola Núria Dansa i altres grups de la cultura tradicional d’arreu del país
Recorregut: Av. Mistral/Calàbria/Floridablanca/Villarroel/Tamarit/Comte Borrell/Manso.
•    BORRIANA (Plana Baixa)
Presentació Falla la Mota
IV Aplec de Gegants i Cabuts
•    Mascarell - NULES (Plana Baixa)
Sant Antoni
a las 19h. santa misa en honor de San Antonio con bendición de rollos.
después de la misa, se encendera la hoguera,con “corda de traca”. acontinuacion, pasacalle por todo el pueblo amenizando el recorrido “una colla de dolçainers y gegans y cabuts“ de Borriana al finalizar bendición de animales frente a la hoguera, se repartirá el rollo, mistela y chocolate.
finalmente castillo de fuegos artificiales
•    OLIVA (Valencia)
Porrat de Sant Antoni
11:00 i 17:30 Obertura del Porrat i Mercat Medieval.
Cercavila de matí: Músics, Malabarista, Capgrossos, Equilibristes, Demostració de tallers, Atraccions infantils i Espectacle de circ: Odín, Cercavila Musical amb capgrossos
•    ELS PALLARESOS (Tarragonès)
Festa Major d’hivern Sant Sebastià
Activitats, tallers geganters i passejada de gegants
De 17 a 20h.- Activitats I tallers organitzats per la Colla de Geganters, I passejada dels gegants locals, que aniran des de l’Ajuntament fins a la carpa.
•    SA POBLA (Mallorca).- Festes de Sant Antoni
Cercavila de Caparrots (capgrossos)
12,00h.- Sortida, des del museu de Can Planes, de la cercavila de caparrots del taller infantil, acompanyats dels xeremiers “Els Xirois”, que finalitzarà devant de l’Ajuntament.
•    SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià)
Festes de Sant Antoni
A les 10,15 h.- Tornada en processó de la imatge de Sant Antoni des de la seu dels Majorals a l´Església Parroquial, acompanyats per la dolçaina i els gegants de la vila.
RECORREGUT: av. Catalunya, carrer Sant Isidre, av. Constitució, carrer Gorria i plaça Carles III.
A les 10,45 h.- A l´Església Parroquial, celebració de l´Eucaristia. Després de la missa, a la porta de l´Església, benedicció dels tradicionals rotllos de Sant Antoni.
DIUMENGE 16, Sant honorat
•    ALAIOR (Menorca (Illes Balears)). Diada del Poble de Menorca
Torrada amb sobrassada i botifarró amb la col.laboració de la Colla de Geganters d'Alaior. Sa Plaça, a partir de les 19.00 hores.
•    LA BISBAL DEL PENEDÈS (Baix Penedès)
Trobada de Gegants i Capgrossos
10,00h.- Plantada de gegants, Plaça Dr. Robert
11,00h.- Passejada gegants
12,00h.- Entrada a plaça i balls de gegants, Plaça Dr. Robert.
Colles participants: 7.- Aiguafreda, Badalona-La Faràndula, Benicarló (Baix Maestrat, País Valencià), Bràfim, Caldes de Montbui, Montornès del Vallès, i els amfitrions de la Bisbal del Penedès
•    CORBERA DE LLOBREGAT (Baix Llobregat).- Festa Major Sant Antoni
Cercavila
12,30h.- Cercavila amb els gegants i grallers, el Corb i el Corbet i els timbalers de la Penya del Corb, que sortirà des de la Plaça de Sant Antoni.
•    OLIVA (Valencia)
Porrat de Sant Antoni
11:00 i 17:30 Obertura del Porrat i Mercat Medieval.
Cercavila de matí: Músics, Malabarista, Capgrossos, Equilibristes, Demostració de tallers, Atraccions infantils i Espectacle de circ: Odín, Cercavila Musical amb capgrossos
•    SA POBLA (Mallorca).- Festes de Sant Antoni
Cercavila i balls de dimonis, gegants i caparrots
19,45h.- Sortida de devant de l’Ajuntament dels Dimonis Paralímpics del Grif, Dimonis d’Albopàs, Dimonis de l’Obreria i de l’Ajuntament, Gegants i Caparrots de Sa Pobla, i els caparrots Minyons, acompanyats per la Banda de Música de Sa Pobla.
22,15h.- A la Plaça Major, tradicionals Balls dels Dimonis de l’Obreria, de les colles de Caparrots i Caparrots Minyons, acompanyats per la Banda de Música de Sa Pobla.
•    SANT ANTONI DE VILAMAJOR (Vallès Oriental).- Festa Major d’hivern
XII Trobada de Gegants i Capgrossos
09,30h.- Plantada de gegants, Parc de Can Sauleda.
11,30h.- Passejada de gegants
13,00h.- Entrada a plaça i balls de gegants, Plaça de la Vila.
Colles participants: 10.- Breda, Caldes d’Estrac, Castellfollit de la Roca, Hostalets de Balenyà, Hostalric, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Celoni-Escola Cor de Maria, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera,i els amfitrions de Sant Antoni de Vilamajor
•    SANT HILARI SACALM (Selva)
Festa Major
Passejada dels gegants de Sant Hilari amb el grup Terrabastrall
•    SANT LLUIS (Menorca). Diada del Poble de Menorca
19:30 SORTIDA I CERCAVILA a càrrec de la Colla de Gegants, Gegantons i Capgrossos de Sant Lluís (caracteritzats de dimonis)
•    VILA-SECA (Tarragonès).- Festa Major d’hivern Sant Antoni
Presentació dels “Amics dels Gegants”
17,00h.- A la Plaça de l’Església, presentació dels Amics dels Gegants de Vila-seca, amb una cercavila que anirà fins a l’envelat amb la participació de figures de capgrossos i gegantons creats per gent del poble, i xocolata amb coca amenitzat pels grallers de Vila-seca. A l’acte també hi participaran els gegants Ton i Pineda.
•    FLOBECQ (Belgica)
Les Antoniades du 14 au 20
12h Repas des Géants au salon du Centre
14h00: Cortège des Antoniades.
«Les Gilles de Flobecq font, bien sûr, partie du défilé, tout comme les géants de Flobecq : Georges Delizée, Sylvie et son compagnon, le grand cochon des compagnons, le petit cochon des enfants et monsieur cochon.»
Concernant les géants, les compagnons de saint Antoine sont fiers d'accueillir de nombreux amis de l'extérieur. «Les géants du Cayoteu de Lessines ainsi que Pimpon et Tramasure seront de la fête. Les potiers de Rebaix et les géants de Maffle défileront également.» Rumes participe aussi au défilé avec son géant Gaston, le maçon

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada